There is no smell like the smell of freshly baked bread or bread baking in the oven.
It gives me such a pleasure and sense of comfort, that I think is one of the reasons why I make bread so often.
This soda bread is fantastic. It has lots of texture and due to its shape it is beautifully sliceable.
ingredients:
375g wholemeal flour
100g self raising flour
1 tsp bicarbonate of soda
1 tsp salt
5 tbsp seeds and mixed nuts, finely chopped (like pumpkin, sunflower, linseeds, hazelnuts, walnuts, almonds).
450ml milk
1 tbsp rolled oats
Preheat the oven to 200ºC and line a 22 xx 10cm loaf tin with baking paper.
Put both flours, the bicarbonate of soda, seeds, nuts and salt into a mixing bowl and mix well.
Make a well in the centre, pour in the milk and mix everything together to make a soft and "dropping consistency" dough.
Spoon the mixture into the loaf tin, spreading it evenly. Sprinkle with the oats and bake for 35 to 40 minutes or until the bread is golden brown and sounds hollow when tapped underneath.
Remove from the oven and allow it to cool for a few minutes in the tin before transfer it onto a wire rack.
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É um cheiro que, pelo menos a mim, dá uma sensação de conforto e segurança que, de entre todas as razões pelas quais adoro fazer pão, esta é a principal!
Esta receita, sendo o soda bread cozido numa forma de bolo inglês, ajuda a que se consigam cortar fatias perfeitas.
ingredientes:
375g farinha de trigo integral
100g farinha de trigo com fermento
1 colher chá de bicarbonato de sódio
1 colher chá de sal
5 colheres sopa de sementes e frutos secos, picados finamente (por exemplo, sementes de linhaça, de abóbora, de girassol, amêndoas, nozes, avelãs).
450ml leite
1 colher sopa de flocos de aveia
Aquecer o forno a 200ºC e forrar uma forma de bolo inglês ( 22 x 10cm) com papel vegetal.
Colocar as farinhas, o bicarbonato, as sementes, os frutos secos e o sal numa taça e misturar bem.
Fazer um buraco no centro da mistura, colocar o leite no meio e misturar tudo muito bem.
Colocar a massa na forma, polvilhar com os flocos de aveia e levar ao forno por cerca de 35 a 40 minutos, ou até que o pão esteja cozido e soe oco quando tapeado na base.
Deixar o pão arrefecer uns minutos na própria forma, antes de o transferir para uma grelha.
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