Salt cod is extremely popular in mediterranean countries like Portugal, Spain, France and Italy.
In Portugal, salt cod is traditionally eaten on Christmas Eve and is a staple in almost everyday's portuguese home.
These fritters were tempting me for a long time, as a group of bloggers were all the time talking about them and how good and delicious they were. Well, the thing is, they really are fantastically good and I just regret that I didn't make them before.
ingredients (makes as many as the size of your spoon):
100g plain flour
2 eggs
50ml water
1 small onion, very finely chopped
200g salt cod, soaked for 24 to 48 hours, skinless, boneless and roughly torn or flaked
1 small bunch parsley, chopped
1/4 red pepper, finely diced
salt and black pepper
vegetable oil, for frying
method:
In a bowl, combine the flour, salt, pepper, eggs and water. Whisk it all until you have a smooth batter.
Add the onion, cod, red pepper and parsley and mix until everything is well combined.
Check for seasoning and add more salt and pepper if needed.
In a large frying pan, heat the oil over a medium heat.
Carefully and gently, drop spoonfuls of the cod batter in the hot oil, leaving some space between them and fry for 2 to 3 minutes on each side or until golden brown.
Drain over kitchen paper and serve warm or at room temperature.
These cod cakes make a great meal served just with a nice green salad.
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As famosas pataniscas da Laranjinha já me haviam tentado antes, mas, porque sou um bocado avessa a frituras e achava sempre que não iria conseguir fazê-las como deve ser, acabaram por cair no esquecimento.
Até aqui tudo bem, mas foi então que este Verão o grupo das amigas blogueiras "piqueniqueiras" voltaram a encontrar-se e as famosas pataniscas voltaram à ribalta e como se falava nelas nos blogues, no instagram e afins, não descansei enquanto não ganhei coragem e as experimentei.
Bom, escusado será dizer que só me arrependo de não as ter experimentado mais cedo, pois além de a parte da fritura ter corrido lindamente, agora entendo o porquê de serem tão famosas. É que são mesmo de comer e chorar por mais!!!.
Obrigada Isabel por tão deliciosa receita e por me teres "obrigado" a sair da minha zona de conforto em relação ás frituras. Uma receita a ser repetida cá em casa muitas mais vezes de certeza!
Se gostam de pataniscas, experimentem esta receita e garanto que não se vão arrepender!
Recipe / Receita: Cinco Quartos de Laranja.
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