Carrots are a great vegetable and that's one that almost everybody likes. Might be because one of the first solid foods we have as babies is carrot soup...?
This gown up version of carrot soup, with the addition of the spices is absolutely stunning, delicious and very moreish.
ingredients (serves 4):
150g unsalted butter
150g onions, chopped
2 garlic cloves, peeled and crushed
500g carrots, peeled and chopped small
1/2 tsp cumin seeds
1 tsp Madras curry powder (I used mild one)
500ml water
300ml chicken stock
1 bouquet garni (2 bay leaves + 3 stalks of fresh parsley + 3 stalks fresh coriander + 2 springs fresh thyme + 1 piece of celery stalk, all enclosed inside 1 leek leaf and tied with a piece of string).
salt and ground black pepper
chopped fresh coriander leaves, to serve
carrot chips:
1 large carrot
vegetable oil, for deep frying
Melt the butter in a large saucepan over a low heat.
Add the onions, carrots, garlic and a pinch of salt and cook gently for 5 minutes, without colouring.
Meanwhile, toast the cumin seeds in a dry pan.
Add the toasted cumin and Madras curry powder to the vegetables and cook for a further 2 minutes.
Add the water, chicken stock and bouquet garni and bring to the boil. Check the seasoning and cook for about 30 minutes over a low heat.
Remove the bouquet garni, purée the soup in a liquidiser and pass it through a sieve back into the pan.
Serve sprinkled with chopped coriander leaves and topped with carrot chips.
Slice the carrot thinly on a mandolin.
Heat oil to 140ºC in a pan or deep fryer and fry the slices until they stop bubbling with moisture.
Remove from the oil and drain on kitchen paper. Sprinkle with a pinch of salt.
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Cenoura deve ser o único vegetal que quase toda a gente gosta. Terá a ver com o facto de uma das primeiras sopas que nos dão em bebé, quando começamos a comer sólidos é a sopa de cenoura?
Esta sopa, não sendo apropriada para bebés, por causa da adição das especiarias, é uma das melhores sopas que já provei.
ingredientes (para 4 pessoas):
150g manteiga sem sal
150g cebola, picada
2 dentes de alho, descascados e esmagados
500g cenouras, descascadas e cortadas em pedaços pequenos
1/2 colher chá de sementes de cominhos
1 colher chá de pó de caril Madras (eu usei do não picante)
500ml água
300ml caldo de galinha
1 ramo de cheiros (2 folhas de louro + 3 hastes de salsa + 3 hastes de coentros + 2 hastes de tomilho + 1 talo de aipo, tudo enrolado numa folha de alho francês e apertado com fio de cozinha).
sal e pimenta preta moída
folhas de coentros frescas picadas, para servir
Derreter a manteiga numa panela sobre lume brando.
Adicionar as cenouras, a cebola, os alhos e uma pitada de sal e cozinhar lentamente por cerca de 5 minutos, sem que os vegetais ganhem cor.
Entretanto, tostar as sementes de cominho numa frigideira e reservar.
Adicionar as sementes tostadas e o pó de caril aos vegetais e cozinhar por mais 2 minutos.
Adicionar a água, o caldo de galinha e o ramo de cheiros e quando levantar fervura, baixar o lume e cozinhar por cerca de 30 minutos.
Retirar o ramo de cheiros da panela e com a varinha mágica ou no liquidificador, reduzir a sopa a puré e coá-la por um passador.
Servir a sopa polvilhada com folhas de coentros picadas e com chips de cenoura.
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