I use to say that I have an italian "rib" as I'm totally nuts about italian food.
Actually, and that's something I'm saying all the time too and it's true, if I had to choose only one kind of cuisine to live on for the rest of my life, it would be the itaian cuisine without a blink.
This pasta dish is so simple but yet so delightful and simple, and it's precisely that amazing simplicity without compromising on flavour, that attracts me the most in italian food.
The combination of flavours is one of my favourites. It's easy and quick to prepare, very comforting and delicious.
The recipe is from Katie Quinn Davies gorgeous book, What Katie Ate at the Weekend.
Actually, and that's something I'm saying all the time too and it's true, if I had to choose only one kind of cuisine to live on for the rest of my life, it would be the itaian cuisine without a blink.
This pasta dish is so simple but yet so delightful and simple, and it's precisely that amazing simplicity without compromising on flavour, that attracts me the most in italian food.
The combination of flavours is one of my favourites. It's easy and quick to prepare, very comforting and delicious.
The recipe is from Katie Quinn Davies gorgeous book, What Katie Ate at the Weekend.
ingredients (serves 4):
1 tbsp olive oil, plus extra for drizzling
1 onion, finely chopped
200g bacon, finely diced
2 cloves of garlic, finely chopped
500g cherry tomatoes, halved, juice and seeds squeezed out
sea salt
65g salted capers, well rinsed
6 sprigs mint, leaves picked and torn
400g spaghetti
finely grated parmesan, to serve
Heat the oil in a large non-stick frying pan over medium heat and cook the onion stirring often, for 3 to 4 minutes or until starting to soften.
Add the bacon and cook, stirring often, for 4 to 5 minutes or until lightly browned.
Add the garlic and cook, stirring, for 30 seconds.
Add the squeezed tomato halves and a good pinch of salt, then reduce the heat to low-medium and simmer for 5 to 6 minutes.
Add the capers and mint, stir to combine and simmer for 1 to 2 minutes.
Meanwhile, cook the pasta according to the packet instructions.
Dain, reserving the cooking water, then add it to the frying pan and toss together with the sauce ingredients, adding a little cooking water to moisten.
Serve hot topped with grated parmesan and an extra drizzle of olive oil.
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Costumo dizer que devo ter uma "costela" italiana, pois adoro, mas adoro mesmo muito, a cozinha italiana.
A simplicidade da confecção dos pratos italianos, o sabor que se consegue retirar da combinação de ingredientes simples e que fazem parte do nosso dia a dia, é o factor que mais me atrai neste tipo de cozinha.
Costumo também dizer e tenho a certeza que: Se fosse obrigada a escolher um só tipo de cozinha e só um, para o resto da vida, seria, sem hesitar, a cozinha italiana.
A combinação que hoje vos deixo, é uma explosão de sabores e, no entanto, tão simples de fazer...
A receita é do livro lindo da Katie Quinn Davies, o What Katie Ate at the Weekend.
Costumo também dizer e tenho a certeza que: Se fosse obrigada a escolher um só tipo de cozinha e só um, para o resto da vida, seria, sem hesitar, a cozinha italiana.
A combinação que hoje vos deixo, é uma explosão de sabores e, no entanto, tão simples de fazer...
A receita é do livro lindo da Katie Quinn Davies, o What Katie Ate at the Weekend.
ingredientes (para 4 pessoas):
1 colher sopa de azeite + extra para regar
1 cebola, muito bem picadinha
200g bacon, cortado em lardons
2 dentes de alho, muito bem picados
500g tomate cereja, cortado ao meio e o sumo e sementes espremidos
sal
65g alcaparras em sal, passadas por água e escorridas
6 pés de menta, folhas separadas e picadas
400g esparguete
queijo parmesão ralado, para servir
1 colher sopa de azeite + extra para regar
1 cebola, muito bem picadinha
200g bacon, cortado em lardons
2 dentes de alho, muito bem picados
500g tomate cereja, cortado ao meio e o sumo e sementes espremidos
sal
65g alcaparras em sal, passadas por água e escorridas
6 pés de menta, folhas separadas e picadas
400g esparguete
queijo parmesão ralado, para servir
preparação:
Sobre lume médio, aquecer o azeite numa frigideira anti aderente.
Adicionar a cebola e cozinhar mexendo com frequência, por cerca de 3 a 4 minutos, ou até a cebola estar macia.
Adicionar o bacon e cozinhar mexendo com frequência, por 4 a 5 minutos, ou até o bacon estar douradinho.
Adicionar o alho e cozinhar, mexendo, por mais 30 segundos.
Adicionar os tomates e uma boa pitada de sal e, sobre lume médio a baixo, cozinhar por 5 a 6 minutos.
Adicionar as alcaparras e a menta, mexer bem e cozinhar por mais 1 minuto ou 2.
Entretanto, numa panela a ferver com água e sal, cozer a massa de acordo com as instruções do pacote.
Escorrer a massa, reservando o líquido da cozedura.
Deitar a massa para a frigideira onde preparou o molho e envolver tudo muito bem, adicionando um pouco da água de cozer a massa, a fim de que o molho fique menos espesso.
Servir a massa quente, polvilhada com queijo parmesão ralado e regada com um fio de azeite.
Recipe / Receita:
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