Today and because I'm in a kind of "rose recipes" mood, I'm sharing the first recipe from Nina Olsson AMAZING book "Bowls of Goodness".
This is the first recipe I'm sharing here on the blog, but not the first I made from Nina's book. No! I already made lots of delicious recipes, that I'll be sharing here soon.
Nina's book is the most delightful vegetarian (with vegan and gluten free options) book I have.
You know the kind of book that you just want to be in the kitchen and cook your way through it? Well, Nina's book is one of that kind...
Kimberly from The Little Plantation blog, shared a gorgeous recipe from the book and wrote an amazing review about Nina's book and I totally agree with every single word that Kimberly wrote and as I also wrote here:
"Nina's book IS NOT just another "avocado on toast" or average vegetarian cook book and believe me, because I have over 600 cookbooks and a good share of them are vegetarian and vegan.
Bowls of goodness is a thoughtful book, full of captivating images, colourful and appetising recipes. Balanced and very well written recipes that makes me (a meat eater trying to eat less meat), become vegetarian!
I got my copy on Saturday and honestly, since then, I can't stop reading it or cooking from it. One, after the other, I just want to cook all the recipes from the book and I'd say that there's no better sign of how good a book is.
Do I recommend it?
Even for meat eaters like myself?
YES! A 100%!!"
So, today, the recipe I'm sharing with you, is Nina Olsson, Bowls of Goodness, Rose and Pistachio Granola.
A granola that, after the first time I made it, quickly became the favourite one here at home and I'm making it weekly now.
Oh, and by the way..., just wait until I share with you the next recipe which will be Nina's Savoury Granola...
You'll be totally in love with it but..., you have to wait a few more days...
ingredients (makes aprox. 800g):
1/4 tsp vanilla extract
80ml olive oil (I use the light one)
50g runny honey or agave syrup
1 tsp tahini
200g rolled oats
100g almonds, sliced
150g pistachios, crushed
250g coconut flakes
50g sesame seeds
edible rose petals, dry or fresh (I used dry edible rose buds)
1 1/2 tsp ground cardamom
1/2 tsp ground cinnamon
salt
method:
Preheat the oven to 180ºC. Line a large baking trays with baking paper.
Mix the vanilla, honey, tahini and olive oil.
Tip the oats, almonds, pistachios, coconut flakes, sesame seeds and rose petals onto the lined tray.
Drizzle the oil mixture over the dry ingredients, making sure the oats and nuts are well coated (I mix everything in a large bowl first).
Dust with the cardamom and cinnamon, toss around and sprinkle a small amount of sea salt flakes over the mixture.
Bake for 15 to 20 minutes, checking every few minutes it isn't burning.
Allow to cool and store in a large jar with a tight fitting lid.
Serve with Greek yoghurt or labneh, topped with rose petals and pomegranate seeds, berries or a spoon of jam.
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Embora já tenha feito montes de receitas do livro lindo da Nina Olsson, o Bowls of Goodness, partilho hoje convosco a primeira.
Uma receita de granola para pequeno almoço que é tão viciante que é daquelas de estar sempre a enfiar a mão no frasco e a comer à mão cheia...
Uma granola com rosas, nesta que parece ser a semana das rosas aqui no blogue :)).
O livro da Nina é um livro de receitas vegetarianas, sendo que todas as receitas têm sugestões vegan ou gluten free.
O livro que faz com que qualquer pessoa queira virar vegetariana e abdique de comer carne, o que ainda não é o meu caso, mas sinceramente, com receitas como as deste livro, não seria nada difícil...
O que adoro neste livro é a simplicidade das receitas e com tanto, tanto sabor que nem se dá pela falta de carne ou peixe.
Acreditem que dos muitos livros vegetarianos que tenho, este é aquele onde as receitas utilizam produtos tão simples e tão do dia a dia, que não é preciso irem áquelas lojas especiais e encherem a despensa de produtos diferentes e que só se usam de vez em quando.
O livro é tão bom, que não resisti a escrever um "review" sobre ele na amazon. Podem lê-lo aqui e ficarem com uma ideia mais abrangente do que realmente penso sobre este livro e caso vos interesse, leiam também a receita e a opinião que a Kimberly do blog The Little Plantation escreveu aqui, pois é super interessante e a receita uma delícia que aqui partilharei também brevemente.
Quanto à granola de hoje, como vos disse, é uma granola de pequeno almoço e desde que a fiz a primeira vez, que virou clássico cá em casa e faço-a agora semanalmente, embora lhe vá dando uns twists semanais, de acordo com o que há cá em casa.
Brevemente partilharei também aqui uma receita de granola salgada deste mesmo livro e que é de bradar aos céus de maravilhosa que é..., mas vão ter de esperar mais uns dias, pois o tempo não chega para tudo..., lol.
ingredientes (para 800g aprox.):
1/4 colher chá de extracto ou pasta de baunilha
80ml azeite (eu uso o azeite claro ou light)
50g mel líquido ou xarope de agave
1 colher chá de tahini
200g flocos de aveia
100g amêndoas, fatiadas
150g pistachios, esmagados
250g flocos de coco
50g sementes de sésamo brancas
pétalas de rosa secas ou frescas, comestíveis (eu uso botões de rosa secos que compro em casas de chá a peso).
1 1/2 colheres chá de cardamomo em pó
1/2 colher chá de canela em pó
flor de sal
preparação:
Aquecer o forno a 180ºC e forrar com papel vegetal, um tabuleiro grande de ir ao forno.
Numa taça grande, misturar bem os flocos de aveia, as amêndoas,os pistachios, os flocos de coco, as sementes de sésamo e as pétalas de rosa.
Num jarro, misturar bem a baunilha, o mel, o tahini e o azeite.
Deitar esta mistura sobre os ingredientes sólidos (mistura de aveia) e envolver tudo muito bem, por forma a que todos os ingredientes fiquem bem misturados.
Polvilhar a mistura com o cardamomo e a canela e voltar a envolver tudo mutio bem.
Despejar a mistuar sobre o tauleiro preparado e espalhá-la bem.
Polvilhar com uma pitada de flocos ou flor de sal e levar ao forno por cerca de 15 a 20 mintutos, estando atentos para que não queime.
Retirar a granola do forno e deixar que arrefeça completamente antes de guardá-la num frasco de fecho hermético.
Servir com iogurte grego ou labneh, polvilhada com mais pétalas de rosa, romã, frutos vermelhos e/ou doce a gosto.
Recipe / Receita:
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