Manuela's blog celebrates 3 years this month and Manuela invited us to prepare something suitable for a virtual brunch party.
When I saw this Sam (Drizzle & Dip) suggestion, I immediately thought that it would be more than perfect for a delicious brunch and so, that's my contribution for Manuela's celebration.
When I saw this Sam (Drizzle & Dip) suggestion, I immediately thought that it would be more than perfect for a delicious brunch and so, that's my contribution for Manuela's celebration.
ingredients (serves 6):
400g (about 4) stale croissants
200g bacon, diced
2 tbsp butter
1 onion, finely chopped
4 leeks, white part only, finely sliced
1 tbsp parsley, chopped
1 tbsp thyme, chopped
3 large eggs (preferably organic)
1 cup cream
1 1/2 cups milk
1 cup grated cheese (I used Gruyère but you can use Cheddar or a mix)
1/2 tsp chilli flakes
1 tsp smoked paprika
a pinch grated nutmeg
salt and freshly ground pepper
method:
200g bacon, diced
2 tbsp butter
1 onion, finely chopped
4 leeks, white part only, finely sliced
1 tbsp parsley, chopped
1 tbsp thyme, chopped
3 large eggs (preferably organic)
1 cup cream
1 1/2 cups milk
1 cup grated cheese (I used Gruyère but you can use Cheddar or a mix)
1/2 tsp chilli flakes
1 tsp smoked paprika
a pinch grated nutmeg
salt and freshly ground pepper
method:
Preheat the oven to 180ºC.
Tear the croissants into small chunks and place them in a large bowl.
In a large frying pan, fry the bacon until crispy and then set aside to drain on kitchen paper.
Add the butter to the bacon fat in the pan and sauté the onion and leeks over a low heat until softened.
Add the bacon back into the pan, alongside with the parsley and thyme and remove from the heat.
Whisk the eggs in a different bowl. Stir in the cream, milk, cheese, chilli, nutmeg and paprika.
Add the bacon mix to the egg mix and pour everything over the croissants.
Mix well, allowing the croissants to soak in the liquid for a few minutes.
Pour the mixture into a ovenproof dish and bake for 60 to 75 minutes, depending on if you like it crispier or softer.
Cover the dish loosely with foil after 30 minutes of baking to prevent it from over browning.
Tear the croissants into small chunks and place them in a large bowl.
In a large frying pan, fry the bacon until crispy and then set aside to drain on kitchen paper.
Add the butter to the bacon fat in the pan and sauté the onion and leeks over a low heat until softened.
Add the bacon back into the pan, alongside with the parsley and thyme and remove from the heat.
Whisk the eggs in a different bowl. Stir in the cream, milk, cheese, chilli, nutmeg and paprika.
Add the bacon mix to the egg mix and pour everything over the croissants.
Mix well, allowing the croissants to soak in the liquid for a few minutes.
Pour the mixture into a ovenproof dish and bake for 60 to 75 minutes, depending on if you like it crispier or softer.
Cover the dish loosely with foil after 30 minutes of baking to prevent it from over browning.
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O blogue da Manuela celebra este mês o seu terceiro aniversário e a Manuela pediu para celebrarmos com ela, confeccionando algo para um delicioso brunch virtual.
Ora, andando eu à procura de ideias, assim que ao folhear o livro da Sam - o lindíssimo Drizzle & Dip - vi esta sugestão salgada, nem pensei mais e ficou logo decidido que seria esta a receita que iria à mesa da festa da Manuela.
Assim sendo, esta é a minha sugestão para a grande festa que vai ser o brunch do aniversário do Cravo e Canela - uma cozinha no Brasil.
ingredientes (para 6 pessoas):
400g (cerca de 4) croissants duros
200g bacon, em cubos
2 colheres sopa de manteiga
1 cebola, picada finamente
parte branca de 4 alhos franceses, fatiados finamente
1 colher sopa de salsa, picada
1 colher sopa de tomilho, picado
3 ovos grandes (de preferência biológicos)
1 chávena de natas
1 1/2 chávenas de leite
1 chávena de queijo ralado (eu usei Gruyère, mas podem usar Cheddar ou queijo da Ilha, ou uma mistura).
1/2 colher chá de flocos de malagueta
1 colher chá de paprika fumada
uma pitada de noz moscada
sal e pimenta preta moída na altura
preparação:
Aquecer o forno a 180ºC.
Partir os croissants em bocados e colocá-los numa taça grande.
Fritar o bacon numa frigideira até estar crocante e com uma escumadeira, retirá-lo e deixá-lo escorrer em cima de papel de cozinha.
Adicionar a manteiga à gordura do bacon que ficou na frigideira, adicionar a cebola e o alho francês e cozinhar até que os legumes estejam macios.
Juntar o bacon à mistura de alho francês, assim como a salsa e o tomilho. Mexer tudo, apagar o lume e reservar.
Bater os ovos numa taça à parte. Juntar-lhes o leite, as natas, o queijo, a malagueta, a noz moscada e a paprika e envolver tudo muito bem.
Misturar a mistura dos ovos à do bacon e deitar tudo sobre os bocados de croissant.
Envolver tudo muito bem e deixar que os croissants absorvam o líquido por uns minutos.
Deitar a mistura num tabuleiro de ir ao forno e cozinhar por cerca de 60 a 75 minutos, dependendo se quer a mistura mais ou menos crocante.
30 minutos depois de a mistura estar no forno, cobrir o tabuleiro com papel de alumínio, por forma a evitar que queime em cima.
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